2013. február 6., szerda

2013.02.06. Szerda – 6864. óra / 286. nap – Babát várunk!

Ma este pozitív lett a feleségem tesztje, ami azt jelenti, hogy gyermekáldás elé nézünk. Azt hiszem, soha egyszer sem okozott még két aprócska vonal ekkora örömet, mint a teszt csíkjai. Igen, tervezett baba. Már a tavalyi évben eldöntöttük, hogy gyermeket szeretnénk. Az elsőt. Meg is tettünk ennek érdekében minden szükséges lépést (beleértve az egészségügyieket is), majd miután eljött az idő, belevágtunk a projektbe.

Sokat lehet olvasni arról, hogy párok mennyit próbálkoznak, mire sikerül. Nekünk ehhez képest nagyon nagy szerencsénk van, mert bátran mondhatjuk, azonnal összejött. :-) Szerencsére a dohányzásról már nem kellett leszokni, hiszen ezt már jóval ezelőtt megtettük, ami mindenképpen jó, hiszen ha előbb nem is, a várandósság kezdetekor mindenképpen érdemes leszokni a cigiről.

Eddigi szokásaimat követve most sem fogok elborzasztó képeket, videókat idetenni. Nem célom az elborzasztás, az elrettentés, mert nem hiszek azok működésében. Engem is riogattak évekig kátrányban ázó tüdők és végstádiumos, 15 kg-ra lefogyott, kínok közt haldokló tüdőrákosok képeivel, videóival. A dohányosok számára nem lesz meglepő a reakcióm: HATÁSTALANUL! A szenvedélybetegségtől sújtottak működési mechanizmusa egészen más. Az ő agyuk a tudatalatti szintjén küzd az ilyen sokkoló dolgok ellen (azt kihasználva, hogy nem törvényszerűen minden dohányos végzi így), és elhiteti a beteggel, hogy vele ez úgysem fog megtörténni, mert ő más. Mert ő mellé sokat mozog, egészségesen étkezik, stb., stb., stb...

Ezért én azt mondom, hogy mindenki kezelje a maga módján a beidézett szöveget, és döntse el, mekkora kockázatot vállal, mert egy biztos: a dohányzás káros a magzatra és az anyára is.

"Nem szabad, tilos a dohányzás! Egyetlen szál cigarettát sem szabad elszívni a várandósság alatt" - mondta szakértőnk, dr. Bense Tamás gyermekorvos, aki szerint nem igaz, hogy az elvonási stressz nagyobb károkat okozhat a terhesség során, mint a nikotin, ahogy az sem, hogy a kismamák egy ilyen elv mentén, kímélő üzemmódba kapcsolva napi egy-két szálat szívnak majd kizárólag. Nagyobb a valószínűsége, hogy ha egy kismama nem képes felmérni a rá és a babára leselkedő kockázatot, akkor a napi mennyiséget nem fogja csökkenteni - az elv azonban felmentést ad majd a felelősség felvállalása alól.

Jó néhány kismama véli úgy, hogy veszélytelen az a néhány szál cigaretta, amit elvétve elszívnak a várandósság alatt. Ők valószínűleg nincsenek tisztában azzal, hogy a dohányos kismamák babái gyakran koraszülöttként, alacsony súllyal érkeznek a világra, és a csecsemőhalandóság kockázata is magasabb azoknak a babáknak a körében, akiknek az anyukája dohányzott a terhesség alatt.

A dohányfüstnek kitett babák születésük után ráadásul jellemző módon valamilyen légúti betegséggel küzdenek - ez szinte alapbetegség a füsttel teli méhben fejlődött babáknál. E mellett azonban egy sor másik probléma is érinti őket. Ilyen az asztma, a bölcsőhalál - amelyről mára bebizonyosodott, hogy jóval gyakoribb a dohányos anyukák babáinál -, a normálisnál lassabb mozgásfejlődés, a tanulási nehézségek. Egy svájci kutatócsoport vizsgálatai pedig azt is bizonyítják, hogy az erőszakos bűncselekmények elkövetése és a magzati korban "benyelt" füst között van összefüggés - vagyis a magzatkorban dohányfüstnek kitett babák a későbbiek során nagyobb arányban követnek el erőszakos bűncselekményeket.

Egy, az Észak-Karolinai Egyetem professzora, Joe Braun által irányított kutatás keretében újszülött csecsemők magzatszurkának összetételét vizsgálták. Kiderült, hogy a dohányzó anyukák csecsemőinek székletében kimutatható módon jelen vannak a dohányzással kapcsolatos anyagcseretermékek. Ráadásul minél többet dohányzott az anyuka, annál több égésterméket találtak a kutatók az újszülöttek székletében. A kutatás egyik legmegdöbbentőbb felfedezése volt, hogy az anyukák beszámolója saját dohányzási szokásaikat illetően minden esetben alatta maradt annak az értéknek, amelyet csecsemőjük székletéből kimutattak. Vagyis a kismamák kivétel nélkül kisebb mértékű dohányzást, kevesebb elszívott mennyiséget vallottak be, mint a valóság...
Forrás: www.life.hu

Egy biztos, mi boldogan és 79 napra az egy "éve füstmentesen" jubileumtól hoztuk meg a magunk döntését a gyermekvállalásról. És örülünk, hogy így tettük... :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése